
(for ENGLISH scroll down)
Το Athens Art Book Fair 2021: The Local Edition, ή αλλιώς η τοπική μας έκδοση, επικεντρώνεται σε εκδοτικές πρακτικές του στενού γεωγραφικού μας περιβάλλοντος. Αντίστοιχα το φετινό Δημόσιο Πρόγραμμα εξερευνά τις ιδιομορφίες του συγκειμένου μας και παρουσιάζει κάποιες από τις ιστορίες των καλλιτεχνικών κοινοτήτων που περιστοιχίζουν τις ανεξάρτητες εκδόσεις στον ελλαδικό χώρο.
Το πρόγραμμα θα λάβει χώρα στις 6, 7 και 8 Σεπτεμβρίου.
*Για λόγους που σχετίζονται με την αποφυγή της εξάπλωσης του COVID 19 οι διαλέξεις και οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν μέσω zoom. (Οι κωδικοί θα αναρτηθούν εδώ και στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης)
ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Η πρώτη μέρα του Δημόσιου Προγράμματος έχει ιστορική χροιά. Η Τίνα Πανδή, η Sophie Seita και ο Θεόφιλος Τραμπούλης, ακαδημαϊκοί και ιστορικοί τέχνης, πλαισιώνουν ιστορικά κάποιες από τις εκδοτικές πρακτικές που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της έκθεσης.
17:00-18:00
«Έξω από τις σελίδες των βιβλίων» και πίσω ξανά. Σκέψεις για τις εκδοτικές πρακτικές καλλιτεχνών οπτικής ποίησης στην Ελλάδα
Διάλεξη από την Τίνα Πανδή
Η έξοδος του κειμένου από τις σελίδες του βιβλίου υπήρξε ένα από τα βασικά αιτήματα των καλλιτεχνών που συνδέθηκαν με την οπτική ποίηση στην Ελλάδα. Ο απεγκλωβισμός από το βιβλίο αποσκοπούσε μεταξύ άλλων σε μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χειραφέτηση της γλώσσας, αυτονόμησης του ποιητικού λόγου και σύνδεσης του με την δημόσια σφαίρα και το πεδίο του καθημερινού. Ενώ -παραδόξως- η ίδια η ομάδα οπτικής ποίησης δεν ανέπτυξε εκδοτική δραστηριότητά πέρα από τους συμβατικούς καταλόγους τεκμηρίωσης των εκθέσεων της, καλλιτέχνες που συνδέθηκαν με αυτήν, αναζήτησαν και ανέπτυξαν νέες μορφές παραγωγής και διοχέτευσης του καλλιτεχνικού έργου μέσα από τον σχεδιασμό και την παραγωγή εκδόσεων και την δημιουργία artist’s books.
Ποιες οι εκδοτικές πρακτικές καλλιτεχνών και ποιητών που συνδέθηκαν με αναζητήσεις της οπτικής ποίησης στον ελληνικό χώρο; Ποιες οι ιδιαιτερότητές της παραγωγικής διαδικασίας και διάθεσης των εκδοτικών αυτών εγχειρημάτων; Ποιος ο ρόλος τους στην ενίσχυση της εκδοτικής και καλλιτεχνικής παραγωγής, και στην διαμόρφωση κοινοτήτων που έδρασαν στο εγχώριο πεδίο; Η παρουσίαση θα εστιάσει σε παραδείγματα εκδοτικών εγχειρημάτων, όπως το φυλλάδιο Κλίναμεν του Δημοσθένη Αγραφιώτη, τα βιβλία οπτικής ποίησης του Κωστή Τριανταφύλλου καθώς και τις εκδοτικές πρακτικές των Χονδρού-Κατσιάνη, που αποτελούν και τον πυρήνα της υπό συγκρότηση συλλογής οπτικής ποίησης του ΕΜΣΤ.
Η Τίνα Πανδή είναι ιστορικός τέχνης, συγγραφέας και επιμελήτρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Webinar link:
https://us02web.zoom.us/j/87342640220
18:30-19:30
Η εξαφάνιση: Περιοδικά τέχνης στον ελλαδικό χώρο από την μεταπολίτευση έως σήμερα.
Διάλεξη από τον Θεόφιλο Τραμπούλη
Τα περιοδικά τέχνης μετά το 1974 λένε την δική τους ιστορία της σύγχρονης τέχνης και ευρύτερα του σύγχρονου πολιτισμού όπως διαμορφώθηκε τα σημαντικά χρόνια της μεταπολίτευσης. Χωρίς ποτέ να γίνουν περιοδικά ευρείας κυκλοφορίας, χωρίς πάντα να καταφέρνουν να διατυπώσουν συγκροτημένη κριτική ή να διαμορφώσουν το πεδίο, από το Σήμα και τη Σπείρα έως τα εικαστικά, το Art Magazine και σήμερα το ΕP Journal ή το ΦΡΜΚ, τα περιοδικά των εικαστικών μαρτυρούν για τις συγκροτήσεις, τις αντιπαραθέσεις, τις επιρροές, τις αναφορές του ρευστού και ασταθούς κόσμου της τέχνης. Στην παρούσα συζήτηση, εκτός από μια σύντομη επισκόπηση, θα αναφερθούμε ειδικότερα σε τρία περιοδικά της δεκαετίας του 2000, το Gap, το a.athensartreview και το Καπούτ, τρία περιοδικά που προέκυψαν από τις ίδιες παρέες ανθρώπων και μαρτυρούν, τόσο τα τεύχη τους, όσο και η εξαφάνισή τους, για την ολοκλήρωση μιας περιόδου.
O Θεόφιλος Τραμπούλης είναι μεταφραστής, επιμελητής βιβλίων και καταλόγων τέχνης και, περιστασιακά, δημοσιογράφος, επιμελητής εκθέσεων και τεχνοκριτικός.
Webinar link:
https://us02web.zoom.us/j/81355275084
20:00-21:00
“Silent Pillow of a Generation” — On Magazines and Artistic Communities
Διάλεξη από τη Sophie Seita (γλώσσα: Αγγλικά)
Η καλλιτέχνης και ακαδημαϊκός Sophie Seita θα μιλήσει για τα avant-garde περιοδικά μικρής εμβέλειας με έμφαση στις φεμινιστικές και κουήρ κοινότητες που δημιουργήθηκαν γύρω από αυτά από το 1980 έως και σήμερα. Θα εξερευνήσει το ζήτημα της συμπεριληπτικότητας (ποι@ μένουν εκτός της κύριας αφήγησης, ακόμα και όταν αυτή αφορά πρωτοποριακών ρευμάτων αντι-τέχνης), της περιθωριοποίησης, της πειραματικής αισθητικής, των πολιτικών των ταυτοτήτων, του διαχωρισμού μεταξύ θεωρίας και πρακτικής και των περιοδικών σαν εργαλείων ενδυνάμωσης. Η ομιλία αντλείται από το βιβλίο της Provisional Avant-Gardes: Little Magazine Communities From Dada to Digital (Stanford University Press, 2019), το οποίο εξιστορεί την πορεία πολλών προσωρινών λογοτεχνικών και καλλιτεχνικών κοινοτήτων που δημιουργήθηκαν γύρω από τα περιοδικά και τις εκδόσεις μικρής εμβέλειας, και σχημάτισαν αυτό που σήμερα κατανοούμε ως τους ρόλους της λογοτεχνίας και της τέχνης
H Sophie Seita είναι διεπιστημονική ερευνήτρια, καλλιτέχνης, συγγραφέας και μεταφράστρια. Η πρακτική της με βάση το κείμενο και το αρχείο καλύπτει ποίηση, το performance, το βίντεο, τη μετάφραση, τα πολυμέσα και τις κουήρ-φεμινιστικές συνεργασίες.
Webinar link:
https://us02web.zoom.us/j/86594680786
ΤΡΙΤΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Η δεύτερη μέρα του Δημόσιου Προγράμματος επικεντρώνεται στην άμεση εμπειρία των εκδοτών και καλλιτεχνών που ασχολούνται με το έντυπο. Μέσα από πέντε παρουσιάσεις προσεγγίζουμε τα «πως» και τα «γιατί» των ανεξάρτητων εκδόσεων και δίνουμε χώρο στις φωνές των ατόμων που στοιχειοθετούν κομμάτια της τοπικής εκδοτικής σκηνής.
17:30-18:30
Χτίζοντας βιώσιμες εκδοτικές πρακτικές
Παρουσιάσεις από τα εγχειρήματα Ουαπίτι, Desired Landscapes, Yusra
Ποιες είναι οι προκλήσεις, αλλά και οι χαρές των ανθρώπων που ασχολούνται με τις καλλιτεχνικές εκδοτικές πρακτικές στην Ελλάδα σήμερα; Μπορεί ένα ανεξάρτητο εκδοτικό εγχείρημα να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο, και με ποιους τρόπους; Οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες αυτής της θεματικής θα μοιραστούν μαζί μας τις εμπειρίες τους μέσα από τις διάφορες διαδρομές που έχουν διανύσει στο χώρο των ανεξάρτητων εκδόσεων και θα μας παρουσιάσουν τα ποικίλα (ή λιγοστά) μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για τη συγκρότηση και τη βιωσιμότητα των δημιουργικών εκδοτικών τους δραστηριοτήτων.
webinar link:
https://us02web.zoom.us/j/84284158941
19:00-20:00
Θρέφοντας αρχεία, θρέφοντας κοινότητες
Παρουσιάσεις από την Αλεξάνδρα Σαλίμπα (Zoetrope) και τους Παναγιώτα Θεοφιλάτου & Τάσος Παπαιωάννου (Athens Zine Bibliotheque
Με ποιους τρόπους η φροντίδα ενός αρχείου συμβάλλει στη δημιουργία στενότερων δεσμών μεταξύ καλλιτεχνών, αναγνωστ(ρι)ών και εκδοτ(ρι)ών ενδυναμώνοντας τη σύγχρονη σκηνή των ανεξάρτητων εντύπων; Και πώς η σχέση κοινού και αρχείου διευρύνεται όταν στεγάζεται σε περιβάλλοντα όπου ενθαρρύνεται η ανταλλαγή και η συνεργατικότητα; Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες θα μας μιλήσουν για τη διαδικασία θρέψης χώρων και αρχείων καλλιτεχνικών εκδόσεων και για το πώς αυτή έχει συντελέσει στην ορατότητα και υποστήριξη εγχώριων κοινοτήτων.
webinar link:
https://us02web.zoom.us/j/84054502595
ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
17:00-19:00
Make your own zine!
Εργαστήριο από το εκδοτικό εγχείρημα Μπαταρία
Τοποθεσία διεξαγωγής: Δημοτική Αγορά Κυψέλης
Το εκδοτικό εγχείρημα MΠΑΤΑΡΙΑ σε συνεργασία με το Athens Art Book Fair σας προσκαλεί σε ένα εργαστήρι που εξερευνά τα βασικά χαρακτηριστικά των zines και της diy υποκουλτούρας. Σε αυτο το εργαστήρι θα ασχοληθούμε έμπρακτα με τους διαφορετικούς τρόπους δημιουργίας και κατασκευής των zines και θα μιλήσουμε για την ιστορία τους αλλα και την σχέση που δημιουργείται σήμερα με την επιρροή τους στις ποστ ίντερνετ γενιές.
Περιορισμένος αριθμός θέσεων, για κρατήσεις επικοινωνήστε στο info.mpataria@gmail.com.
Συντονισμός Mochi Γεωργίου
[EN]
Athens Art Book Fair 2021: The Local Edition focuses on the print and publishing practices of our geographic vicinities. Along the same line, this year’s public program explores the intricacies of our locality and attempts to present the histories of the comunities that surround local artistic publishing practices.
In keeping with the latest measures regarding the prevention of the spread of COVID-19 our public program will take place online, via zoom.
MONDAY SEPTEMBER 6
The first day of the Public Program has a historical focus. Tina Pandi, Sophie Seita and Theophilos Taboulis, art historians and academics are providing historical contectualisation of some of the publishing practices presented during the fair.
17:00-18:00
“Off the book pages” and back again:
Thoughts on the publishing practices of visual poetry artists in Greece.
Lecture by Tina Pandi
Language: Greek
The text’s exit from the book pages was one of the fundamental demands of the artists associated with visual poetry in Greece. The release from the book aimed at the greatest possible emancipation of the language, the autonomy of the poetic discourse and its connection with the public sphere and everyday life. While – surprisingly- the visual poetry group itself did not develop any publishing activity beyond the conventional catalogs of its exhibitions, artists associated with it sought and developed new forms of production and channeling of their work through the design and production of publications and the making of artist’s books.
What are the publishing practices of artists and poets associated with visual poetry in Greece? What are the peculiarities of the production process and attitude of these publishing projects? What is their role in enhancing publishing and artistic production, and in shaping communities that have operated domestically? The presentation will focus on examples of publishing projects, such as the booklet Clinamen by Demosthenes Agrafiotis, the books of visual poetry by Costis Triantafyllos as well as the publishing practices of Chondros-Katsiani, which constitute the core of the EMST collection of visual poetry that is currently under construction.
Tina Pandi is an art historian, a writer and a curator of the National Museum of Contemporary Art
Webinar link:
https://us02web.zoom.us/j/87342640220
18:30-19:30
The disappearance: Art magazines in Greece, from 1974 to today.
Lecture by Theofilos Tramboulis
Language: Greek
Art magazines after 1974 tell their own history of contemporary art and, more broadly, contemporary culture as this was formed during the important years of the Metapolitefsi period. Without ever becoming widely circulated magazines, without always succeeding in formulating a structured critique or shaping the field, from the Sima and the Spira to the visual arts, the Art Magazine and today’s EP Journal or the FRMK, visual arts magazines testify to the compositions, the controversies, the influences, the references of the fluid and unstable world of art. In the present discussion, in addition to a brief overview, we will refer to three magazines of the 2000s in particular: the Gap, a.athensartreview and Kaput, three magazines that emerged from the same groups of people and testify, through their issues and their disappearance, to the completion of an era.
Theofilos Trampoulis is a translator, curator of books and art catalogs and, occasionally, a journalist, curator of exhibitions and art critic.
Webinar link:
https://us02web.zoom.us/j/81355275084
20:00-21:00
“Silent Pillow of a Generation” — On Magazines and Artistic Communities
Lecture by Sophie Seita
Language: English
Artist and academic Sophie Seita will give a talk about avant-garde little magazines, with a particular focus on feminist and queer communities from the 1980s all the way to the present. She will explore questions of inclusivity (who is left out of the canon and even the anti-canon of a specific avant-garde), marginalisation, magazines as tools for empowerment, identity politics, the theory & practice divide, and experimental aesthetics. The talk will draw on her book Provisional Avant-Gardes: Little Magazine Communities From Dada to Digital (Stanford University Press, 2019), which tells the story of a number of provisional literary and artistic communities who formed in and around the medium of the magazine and radically shaped and continue to shape what we understand the roles of art and literature to be.
Sophie Seita is a London-based artist, writer, and educator whose work explores text in its various translations into book objects, performances, videos, or other languages and embodiments.
Webinar link:
https://us02web.zoom.us/j/86594680786
TUESDAY, SEPTEMBER 7
The second day of the public program moves away from historical contectualising and focuses on the lived experiences of artists and pulishers that work with printed matter. Through five presentations we attempt to answer the whys and hows of independent publishing practices.
17:30-18:30
Building sustainable publishing practices
Presentation by Ouapiti publications, Desired Landscapes, Yusra magazine
Language: Greek
What are the challenges and the joys of the people involved with artistic publishing practices in Greece today? Can an independent publishing venture be self-sustainable in the long run, and in what ways? The participants of this topic will share their experiences behind their diverse paths in independent publishing and will present the various (or few) means that they have at their disposal for constituting and sustaining their creative projects.
19:00-20:00
Nurturing archives, nurturing communities
Presentation with Athens Zine Bibliotheque, Zoetrope
Language: Greek
In what ways does the care of an archive help to create more intimate bonds between artists, readers and publishers by empowering the contemporary scene of independent publications? And how does the relationship between audience and archive expand when housed in environments where exchange and collaboration are encouraged? The participants will talk about the process of nurturing spaces and archives of artists’ books and how this has contributed to the visibility and support of local communities.
WEDNESDAY, SEPTEMBER 8
17:00-19:00
Make your own zine!
Workshop by the publishing project MPATARIA
Physical event// Location: Kypseli Municipal Market
This is an introductory workshop into the history, practices and techniques of zine making. Participants will learn about the history of fanzines and DIY culture, and will be able to create their very own zine by the end of the workshop! Places are limited so for further information or to reserve a seat send an email at info.mpataria@gmail.com
Co-ordination: Mochi Georgiou// More about MPATARIA here.